Rozvíjajte sa s nami. Pridajte sa k nám aj na Facebooku:

Powered by Jasper Roberts - Blog

Zdravie & vitalita

Hľadáte najlepšie zdroje vitamínu C? Tu ich nájdete

V sedemdesiatych rokoch minulého storočia sa spopularizovala teória, že dostatočné množstvo vitamínu C značne znižuje riziko prechladnutia. Hoci v posledných rokoch bola spochybňovaná, nikto nemôže poprieť význam tohto vitamínu pre naše zdravie.

Vitamín C je potrebný pre syntézu kolagénu, neurotransmiterov, karnitínu a je zahrnutý aj pri metabolizme cholesterolu a pôsobí ako ochrana pred voľnými radikálmi, ktoré škodia nášmu zdraviu. Mnohí ľudia ho prijímajú vo forme suplementov, no ideálne by sa mal prijímať zo stravy. Denne by sme ho mali prijať 60 až 120 miligramov. Kde ho však nájdeme najviac?

1. BROSKYNE - jedna šálka broskýň obsahuje až 236 miligramov vitamínu C. Výhodou je aj ich chuť a relatívne nízky kalorický obsah. Okrem toho broskyne prinášajú aj veľa vlákniny a sú aj dobrým zdrojom vitamínu A, niacínu a draslíka.

2. PAPRIKA - jedna šálka červenej papriky je naplnená 190 miligramami vitamínu C. Tiež v nej však nájdete vitamín K, tiamín, riboflavín, niacín, draslík a mangán. Veľmi dobre sú zastúpené vláknina, vitamín A, vitamín E, vitamín B6 a folát.

3. PAPÁJA - jedna stredne veľká papája obsahuje až 185 miligramov vitamínu C. Je tiež veľmi dobrým zdrojom vitamínu A a folátu, ako aj dobrým zdrojom vlákniny a draslíka.

4. JAHODY - jedna šálka jahôd obsahuje 106 miligramov vitamínu C. Jahody sú aj dobrým zdrojom folátu a draslíka, a výborným zdrojom vlákniny a mangánu.

5. BROKOLICA - jedna šálka naparenej brokolice sa rovná 101 miligramom vitamínu C. Okrem toho je však brokolica bohatá na bielkoviny, vlákninu, vitamín A, vitamín E, vitamín K, riboflavín, vitamín B6, folát, draslík a mangán. Je aj dobrým zdrojom tiamínu, kyseliny pantoténovej, vápnika, železa, magnézia a fosforu.

6. KEL - jedna šálka uvarené, napareného kelu obsahuje 97 miligramov vitamínu C. Kel je však aj dobrým zdrojom tiamínu, riboflavínu, železa, magnézia, fosforu a medi. Ešte lepším zdrojom je pri vláknine, vitamíne A, vitamíne K, vitamíne B6, foláte, draslíku a mangánu.

7. KALERÁB - jedna šálka uvareného, napareného kalerábu obsahuje 90 miligramov vitamínu C a tiež v sebe skrýva dobré množstvo vlákniny, folátu, magnézia a fosforu. Je aj veľmi dobrým zdrojom vitamínu B6, draslíka, medi a mangánu.

8. HRÁŠOK - jedna šálka hrachu pripraveného na pare obsahuje 77 miligramov vitamínu C, no predstavuje aj dobrý zdroj riboflavínu, vitamínu B6, folátu, kyseliny pantoténovej, magnézia, fosforu, draslíka a mangánu. Okrem toho je veľmi dobrým zdrojom vlákniny, vitamínu A, vitamínu K, tiamínu a železa.

9. KIWI - jedno stredne veľké kiwi má asi 71 miligramov vitamínu C a je tiež dobrým zdrojom vlákniny, vitamínu E, draslíka, medi a vitamínu K.

10. POMARANČ - jeden malý pomaranč obsahuje asi 51 miligramov vitamínu C. Navyše je tiež dobrým zdrojom vlákniny, vitamínu E, draslíka, medi a veľmi dobrým zdrojom vitamínu K.

A čo ovocné šťavy?

Pitie ovocných štiav je síce prospešné pre príjem vitamínu C, no ak uprednostníte jedenie samotné ovocia, tak urobíte lepšie pre svoje zdravie. Samozrejme, vždy je lepšie vypiť ovocný džús ako piť komerčné sladené nápoje.

Pohár pomarančového džúsu = 124 mg vitamínu C
Pohár brusnicového džúsu = 107 mg vitamínu C
Pohár grapefruitového džúsu = 94 mg vitamínu C
Pohár hroznového džúsu = 79 mg vitamínu C
Pohár ananásového džúsu = 25 mg vitamínu C


Zdieľať článok na Facebooku

Zaujal vás tento článok?

Staňte sa naším fanúšikom a nepremeškajte ďalšiu príležitosť rásť!
V akej oblasti chcete pomôcť?
© 2024 MNE.sk.  |  Webdesign by Streftec

Kontakt   |   Reklama   |   Facebook   |   Cookies a os. údaje TOPlist