Rozvíjajte sa s nami. Pridajte sa k nám aj na Facebooku:

Powered by Jasper Roberts - Blog

Osobný rast

Trápi vás zlá nálada či depresia? Jedzte tieto jedlá

Prepojenie medzi jedlom a depresiou nie je plne pochopené, ale už sa urobilo dostatok výskumov, ktoré prišli na to, že určité druhy jedál znižujú jej prejavy. Ak si chcete zlepšiť náladu, mali by ste skúsiť nasledujúcich osem jedál.

1. Ustrice – pacienti s depresiou, ktorí jedávajú ustrice, zaznamenávajú vo svojej liečbe väčšie pokroky. Je to najmä pre vysoký obsah zinku. Ustrice však ponúkajú aj vitamín B12, selén a omega-3 mastné kyseliny, ktoré tiež podporujú mentálne zdravie.

2. Čučoriedky – obsahujú veľa vitamínu C a polyfenolov, ktoré chránia mozog pred škodlivými voľnými radikálmi. Podporuj jeho správne fungovanie počas stresujúcich období. Čučoriedky podporujú náladu u detí i dospelých.

3. Fermentované jedlá – baktérie v žalúdku majú vplyv na mentálne zdravie. Dobré baktérie nájdeme vo fermentovaných jedlách, ako sú kyslá kapusta, tempeh, kimchi, kefír a podobne.

4. Losos – omega-3 mastné kyseliny sú prospešné pre mozog, pričom losos obsahuje aj vitamín D, ktorého má väčšina populácie nedostatok. A jeho nedostatok je spojený s väčším rizikom depresie.

5. Listová zelenina – vedci prišli na to, že 12 živín má najväčší vplyv na znižovanie depresie. Najviac z ich v sebe pritom zahŕňa listové zelenina, ktorá porazila napríklad aj papriku či karfiol. Ide napríklad o kel, šalát, špenát, kapustu.

6. Vlašské orechy – ich pozitívny vplyv na mozog je známy. Kombinácia mastných kyselín, vitamínu E a antioxidantov je silná aj v boji s depresiou.

7. Netučné bielkoviny – bielkoviny sa spájajú so svalmi, ale ich živočíšne zdroje obsahujú aj vitamín B12, ktorého nedostatok zvyšuje riziko depresie. Za ideálne zdroje sú považované ryby, hydina, vajcia, mlieko.

8. Fazuľa – vláknina nepodporuje len zdravie tráviaceho traktu, ale zvyšuje aj vašu odolnosť voči depresii. Tá sa podľa vedcov rozvíja ako výsledok zápalov v mozgu, ktoré obmedzujú baktérie v žalúdku, ktoré menia vlákninu na mastné kyseliny s protizápalovými účinkami.

zdroj: cookinglight

Zdieľať článok na Facebooku

Zaujal vás tento článok?

Staňte sa naším fanúšikom a nepremeškajte ďalšiu príležitosť rásť!
V akej oblasti chcete pomôcť?
© 2024 MNE.sk.  |  Webdesign by Streftec

Kontakt   |   Reklama   |   Facebook   |   Cookies a os. údaje TOPlist