Rozvíjajte sa s nami. Pridajte sa k nám aj na Facebooku:

Powered by Jasper Roberts - Blog

Zdravie & vitalita

Ako si dokonale umyť ovocie a zeleninu?

Všetci dobre vieme, že ovocie a zelenina sú dôležité zložky zdravej výživy. Veľa ľudí však podceňuje ich umytie pred spracovaním či priamou konzumáciou. V tomto článku vám ponúkneme kroky, ktoré budú viesť k tomu, aby ste sa pri ich umývaní zbavili všetkých pesticídov a škodlivých baktérií.

Hlavne v časoch, kedy sa ponáhľate alebo nemáte dobrú náladu, zvyknete umývanie ovocia či zeleniny podceniť. Krátke opláchnutie nestačí! Pesticídy, ktoré sa využívajú takmer vo všetkých produktoch, ktoré kúpite v obchodoch, majú pre vás škodlivý vplyv. Navyše, niektoré druhy môžu obsahovať škodlivé baktérie z pôdy či vody. Aj pri skladovaní môžu byť kontaminované. Odporúčame preto čistiť aj tie, ktoré majú na etikete napísané, že sú už umyté.

Dôležité kroky k eliminácií škodlivých baktérií

1. UMYTE SI RUKY - predtým, ako si pôjdete umyť nejaké ovocie alebo zeleninu by ste si v prvom rade mali umyť vlastné ruky. Nestačí ich len opláchnuť vodou, venujte tomu 20 až 30 sekúnd a použite aj mydlo.

2. POUŽITE STUDENÚ VODU - na čistenie ovocia ani zeleniny nevyužívajte chemické prípravky a len studenú tečúcu vodu.

3. UMÝVAJTE AJ PRED ŠÚPANÍM - aj v prípade, ak chcete ovocia ako napr. jablko, hrušku či broskyne, pred konzumáciou ošúpať, musíte sa uistiť, že ste ich umyli. To totiž pomôže vyhnúť sa baktériám, ktoré by sa mohli preniesť nožom z vonkajšieho povrchu.

4. NEZABUDNITE NA OSUŠENIE - keď už máte ovocie alebo zeleninu pekne umyté, ešte ich treba osušiť. Najlepšie je na to použiť čisté utierku alebo papierovú utierka. Tým sa zbavíte zostávajúcich baktérií a nečistôt.

Dodatočné tipy

5. INVESTUJTE DO KEFY - ak chcete vyčistiť dôkladne aj zeleninu, ktorá sa bežne ťažko čistí, ako uhorky či zemiaky, použite na to kefu a uistite sa, že je pred čistením čistá. Lepšie s atak zbavíte prebytočnej špiny, baktérií a parazitov.

6. VYČISTITE SI OBLASŤ KRÁJANIA - ak už máte ovocie alebo zeleninu umyté a nasleduje ešte krájanie, mali by ste ešte pred ním vyčistiť plochu, na ktorej sa bude krájať.

7. NAMOČTE DO VODY - pokiaľ ide o zeleninu ako šalát, brokolica či karfiol, odporúča sa ich na jednu až dve minúty namočiť do čistej studenej vody.

8. PRIPRAVTE SI SPREJ - ak idete na cesty a chcete byť pripravení, nalejte si čistej vody do sprejovej fľašky, aby ste si mohli ovocia alebo zeleninu umyť aj vo vonkajšom prostredí.

Zdieľať článok na Facebooku

Zaujal vás tento článok?

Staňte sa naším fanúšikom a nepremeškajte ďalšiu príležitosť rásť!
V akej oblasti chcete pomôcť?
© 2024 MNE.sk.  |  Webdesign by Streftec

Kontakt   |   Reklama   |   Facebook   |   Cookies a os. údaje TOPlist