Rozvíjajte sa s nami. Pridajte sa k nám aj na Facebooku:

Powered by Jasper Roberts - Blog

Zdravie & vitalita

Čo sú to antioxidanty a na čo slúžia?

Mnoho ľudí ich pozná ako látky so zázračnými účinkami. V skutočnosti to s nimi však nie je také ružové, ako sa môže zdať. Napriek tomu je však ich príjem pre človeka dôležitý. Reč je o antioxidantoch.

Antioxidanty sú chemikálie, ktoré sú rastlinného i syntetického pôvodu. Ich hlavnou doménou je ochrana pred poškodením buniek a spomaľovanie procesu ich poškodenia. Prírodné formy nájdeme hlavne v ovocí a zelenine, či niektorých morských plodoch.

Poznáme vo svete nespočetné množstvo antioxidačných zložiek, ale medzi tie najbežnejšie patria vitamín A, vitamín C, vitamín E, betakarotén a lykopén. Pre tých pohodlnejších sú dostupné aj vo forme doplnku výživy.

Na čo slúžia antioxidanty?

Už sme o nich čosi naznačil. Antioxidanty sú jednou z prvých zbraní, po ktorých siahne telo v snahe ochrániť sa pred voľnými radikálmi. Tie dokážu rozštiepiť zdravé atómy, čím dochádza k poškodzovaniu buniek. Antioxidanty im však elektróny darujú a tým chránia bunky. Taktiež však pomáhajú opraviť už poškodené bunky.

Nie je však všetko zlato, čo sa blyští. Niekto antioxidantov pripisuje až zázračné schopnosti, no v skutočnosti štúdie ukazujú, že nadmerná konzumácia môže aj škodiť. Napríklad príliš veľa betakaroténu zvyšuje riziku rakoviny pľúc u fajčiarov.

Ďalej vedci upozorňujú, že ani voľné radikály nie sú až také zlé. Napriek tomu, že pred nimi telo treba chrániť, v určitej miere sú užitočné, pretože zasahujú aj rakovinové bunky či baktérie. Nadmerný príjem antioxidanov by tak tieto účinky mohol utlmovať.

Kde nájdeme antioxidanty?

Vo všeobecnosti najviac antioxidantov nájdeme v ovocí a zelenine. Dobrým zdrojom sú aj zrná či niektoré morské plody. Nižšie vám ponúkame prehľad tých najdôležitejších.

Vitamín A:
sladké zemiaky, brokolica, mrkva, kel, melón, sušené slivky, šalát, marhule

Vitamín C:
citrusové ovocie, paprika, paradajky, jahody, zelená listová zelenina

Vitamín E:
orechy, celé zrná, zelenina, zeleninový olej, pečeňový olej

Betakarotén:
mrkva, sladké zemiaky, tekvica

Selén:
ryby, mäkkýše, červené mäso, zrná, vajcia, cesnak, mlieko

Flavonoidy:
sója, červené víno, čaj, brusnice, čučoriedky, granátové jablko

Lignan:
ľanové semená, jačmeň, žito, ovos

Zdieľať článok na Facebooku

Zaujal vás tento článok?

Staňte sa naším fanúšikom a nepremeškajte ďalšiu príležitosť rásť!
V akej oblasti chcete pomôcť?
© 2024 MNE.sk.  |  Webdesign by Streftec

Kontakt   |   Reklama   |   Facebook   |   Cookies a os. údaje TOPlist